Bezoek UMC 24-1-2018, extra controle gezichtsvermogen

Zoals we al eerder schreven heeft Merel veel last van een verstoord gezichtsvermogen: ze ziet dubbel. Dit levert naast stress ook veel extra hoofdpijn en vermoeidheid op. Erg vervelend dus.Vandaag zijn we in het UMC geweest voor extra onderzoek.

Op de poli oogheelkunde hebben ze een aantal onderzoeken gedaan. Al snel werd duidelijk dat Merel last heeft van uitval van de 4e hersenzenuw. Deze hersenzenuw stuurt de bovenste schuine oogspier aan. Uitval van de zenuw veroorzaakt dubbel zien en de neiging het hoofd te draaien in de richting waarin het oog eigenlijk zou moeten draaien (met als gevolg pijn in haar nek, etc.).

De uitval van deze zenuw wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de operatie die in dit gebied is geweest. Het is een vervelend maar veel voorkomend neven effect van hersenoperaties in dit gebied. De zenuw werkt waarschijnlijk niet helemaal goed omdat deze gekneusd is tijdens de operatie.

De verwachting van de oogartsen is dat het probleem vanzelf oplost binnen 6 maanden na de operatie. Het feit dat Merel al een hele lichte verbetering merkt op sommige dagen is een teken dat de zenuw zich herstelt.

Mocht het zicht niet herstellen dan wordt na 6 maanden opnieuw de balans opgemaakt en kan er operatief iets aan gedaan worden. Hoe dan ook: dit is niet blijvend vertelde de oogarts. Merel was duidelijk opgelucht.

 

In de tussentijd blijft het natuurlijk vervelend. Af en toe een oog afplakken of afdekken (waardoor het beeld rustiger wordt) is een goede methode om de overlast te beperken.

 

 

 

 

 

3 antwoorden op “Bezoek UMC 24-1-2018, extra controle gezichtsvermogen”

 1. Merel,
  Wat goed om te lezen dat het dubbel zien geen blijvend probleem is. Ben heel blij voor je.

  Groetjes Anneke Holkamp

 2. Merel,

  Wat fijn om te lezen dat het niet blijvend is. Hopelijk lost het snel op.
  Heel veel succes morgen!!!

  Groetjes, Anita

 3. Hoi Merel
  Fijn dat het niet blijvend is
  Morgen je wandeling heel veel succes en je kan het topper …… Groet Ingrid😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.